top of page

kaksi kertaa nostettu kaupunki


marraskuussa olin vuorokauden Parmassa. nukuin ehkä ihanan ihanimmassa Airbnb:ssä, jossa oon koskaan ollut. sitä piti tosi sulonen pariskunta. mies, perääntyvä mutta pehmeä katse, on restauroija ja restauroinut heidän neljäkerroksisen talon. aamupalaksi hän oli leiponut mulle ricotta-mutakakkua. !! nainen oli tosi iloinen ja kiinnostunut mun matkasta. mies piti pientä etäisyyttä. eniten luotan miehiin, jotka pitää etäisyyttä. mun yllätykseksi hän näytti vähän surulliselta kun oli kantanut mun laukun alas kadulle, taputti mua olalle ja toivotti onnea tuleviin matkoihin. jos joku menee joskus Parmaan, tell me niin linkkaan tuon paikan, se oli niin ihana!!

Parma kulkee kolmessa eri kerroksessa. kaupunkia on nostettu kaksi kertaa.

kuulemma tuon Airbnb-talon kellarissa on seinässä ovi, jonka takana ei oo mitään. (tai siis on, maata) se on talon vanha ulko-ovi. sitä alemmassa kellarikerroksessa olisi kuulemma vielä aikaisempi, Rooman valtakunnan aikainen ulko-ovi.

kaupunkia on nostettu, jotta joen vesi ei tulvisi kaduille.

Parman vanhan, upean teatterin kulisseihin ja rakenteihin on rakennettu systeemi, jonka avulla näyttämölle kuljetettiin vettä viereisestä joesta. siellä järjestettiin ennen esityksiä, joissa taisteli laivat, jotka siis ui oikeassa vedessä! siis jotain merirosvotaistelu-esityksiä.

nyt joki on kuiva ja siinä kasvaa puita.


ei oo epäselvä että mikä on Parman main juttu :D


tykkäsin kun koko kaupungissa oli ranskalainen fiilis!Napoleon on asunut Parmassa ja tuonut mukanaan Pariisin ja ranskalaiset arkkitehdit. hän esim rakennutti Parmaan Champs-Elyséen kaltasen suuren puistotien jonka päässä on Riemukaaren tyyppinen liikenneympyrä :D...


tää puisto oli Napoleonin asuinpalatsin ympärillä oleva puistoParman Parco Botanico
se siitä, Parma oli ihana!

bottom of page